UNF Skaraborgs DÅM
Blogg
Blogg
Blogg

Distriktsbloggen

I distriktsbloggen bloggar alla UNF:s distrikt om allt som händer runt om i landet

UNF Skaraborgs DÅM

I helgen var det en riktigt UNF-Helg. Runtom i Sveriges olika distrikt genomfördes ett gäng distriktsårsmöten. Det händer många saker i UNF under våren, FSS:er, Föreningsårsmöten, Arbetshelger etc etc. Men de allra viktigaste för distrikten är Distriktsårsmötena. Just därför är det så roligt att få berätta lite om ett av dem som skedde i helgen! I lördags öppnades UNF Skaraborgs DÅM på Axevallas Folkhögskola utanför Skara. På morgonen bussades ombuden ifrån Skövde, där de hade deltagit på en Ombudsskola dagen innan, iväg för att delta på förhandlingar.  Årsmötet gick som smort, Den avgående styrelsen som bestod av Max Johansson, Josefin Larsson, Elin Björk Wäring, Lina Sultan och Vincent Wilhelmsson fick ansvarsfrihet och fantastisk avtackning.

Efter blommor, presenter och mycket applåder kunde årsmötet fortsätta. Arbetsplanen och budget diskuterades i torg och de förslag som sedan gick igenom var en blandning av distriktstyrelsens förslag till arbetsplan och årsmötets tankar, ändringar och tillägg. Till slut kom årsmötet till val av styrelse. Valberedningen presenterade sitt förslag och årsmötet biföll förslaget utan några ändringar!  Den nya styrelsen som har fått äran att leda UNF Skaraborg fram tills nästa årsmöte är följande personer:

 

StyrelseStor

Lina Sultan, Distriktsordförande
Har tidigare varit Föreningsordförande i sin förening UNF Gullspång samt agerat som en mentor för efterträdarna i föreningen. Hen blev invald i Skaraborgs distriktstyrelsen första gången 2014, då som ledamot.

Elisabeth Björefeldt, Distriktssekreterare
Elisabeth har för första gången fått ett förtroendeuppdrag inom UNF. Innan Elisabeth blev medlem i UNF var hen drivande i den feministiska gruppen Pussytive thinking i Skövde. Sedan hen blev medlem har hen varit en resurs för distriktet på massa olika kurser och arrangemang.

Elin Björk Wäring, Distriktskassör
Gör sitt tredje år i distriktstyrelsen nu. Hen är oerhört erfaren och är en av styrelsens pelare. Elin har drivit Skaraborgs utbildningsutskott föregående år och har varit ansvarig för flera kurser.

Max Johansson, Distriktsledamot
Har haft mängder med olika uppdrag inom UNF. Max har varit föreningsaktiv i flera föreningar, suttit i flera olika distriktstyrelser och kandiderar nu som Vice ordförande till förbundsstyrelsen. Föregående år satt hen som Distriktsordförande.

Marcus Uddmar, Distriktsledamot
Gör också sitt första år inom Distriktstyrelsen. Hen har tidigare varit aktiv i sin förening och utbildningsutskottet och hens insats har varit oerhört viktig för distriktets framgång!

Evelina Persson
Har varit en betydelsefull person för distriktet. Evelina har framförallt gjort skillnad när det kommer till att stötta föreningar.  Hen har gjort både föreningsbesök och hjälpt till under nybildningsmöten, det trots att hen inte har haft något uppdrag inom UNF. Hen gör nu sitt första år i distriktstyrelsen.

Anton Saiegh
Har framgångsrikt drivit sin förening i Skövde under flera år! Hen blev medlem när UNF Skaraborg gjorde ett ryck för några år sedan och hens förening, med Anton som ordförande, har tuffat på sen dess. Även Anton gör sitt första år i distriktstyrelsen.

Dessa ska nu leda UNF Skaraborg framåt och det ser ut att bli ett fantastiskt år!

Skrivet av: UNF Skaraborg

Dagens tips – Ha arbetshelg

Publicerat 12 april 2015

Nu när alla nyvalda distriktsstyrelser och för den delen föreningsstyrelser tänker sätta tänderna i det kommande årets fantastiskt roliga styrelsearbete kommer här ett hett tips.
Ha en arbetshelg och planera gärna in två stycken!
En nu på våren när ni är ny som grupp och en på hösten då ni verkligen fått känna på det här med styrelsearbetet och behöver jobba er vidare framåt mot distriktets alla mål.

I Jönköpings distrikt har distriktsstyrelsen haft två arbetshelger per år så länge jag kan minnas (8 år). Förutom att det är fruktansvärt kul och lärorikt så ger det en värdefull kick off-effekt för hela styrelsen. Speciellt på våren då allt kan kännas nytt och oklart och du är nyfiken på dina styrelsekamrater. Fast det är förresten lika speciellt på hösten då du lärt dig massor och vill förändra och förbättra inför den sista halvtiden av ditt mandatår.

För att få en bra effekt är det självklart avgörande vad ni väljer att stoppa in i er arbetshelg.  Våra brukar vara fyllda till bredden för att få ut maximalt av tiden och för att det alltid tycks finnas jättemycket saker som känns viktigt att prata om.

Här kommer en lista på saker som vi brukar prioritera

  • Att det ska vara en hel helg – grupprocesserna kommer igång och en arbetsdag är alldeles för kort
  • Plats – fundera noga över platsen ni väljer vad gäller boende, aktivitet, mat och liknande så att ni kan använda tiden på plats till annat
  • Prata historia – hur såg distriktet ut förra året, för 3 år sedan, för 5 år sedan och så vidare
  • Lär känna varandra – på djupet, gör personlighetstest ex. PAEI-test
  • Gör fysiska samarbetsövningar – kanske i form av en kvällsaktivitet
  • Djupdyk i arbetsplanen – konkretisera upp målen och gör upp en plan
  • Sätt datum – planera in alla UNF:are, FSS:er och andra arrangemang ni planerar att ha
  • Inventera styrelsen – hur mycket tid kan vi lägga, vad har vi för olika egenskaper o.s.v.
  • Inventera distriktet – vad har vi för förutsättningar, svårigheter, utmaningar
  • Bjud in en gäst – kanske er FS-fadder, någon historisk person som varit/är aktiv i distriktet

Här är bilder från UNF Jönköpings arbetshelg som avslutas just nu: diskussion om arbetsplanen och ansvarsområden, ”DS-paketet” & samarbetsövningen i Tree Top Adventure.

IMG_2466

IMG_2306

IMG_2311

Skrivet av: UNF Jönköping

Recept för lyckad styrelseutbildning

Publicerat 8 april 2015

Pia och Alice i UNF Stockholms distriktsstyrelse arrangerade i mars en styrelseutbildning, eller som det inom UNF kallas; FSS (FöreningsStyrelseSamling). Och som med alla lyckade maträtter vill de såklart dela med sig av receptet!

Recept för en bra styrelseutbildning

  • 10-20 portioner
  • Tillagningstid: 4 timmar i 20 grader
  • 1 Ordförandeexpert
  • 1 Sekreterarexpert
  • 1 Kassörsexpert
  • 2 engagerade krångelungar (Kan kombineras med ovanstående ingredienser)
  • 1 större rum, plats för ca 20 personer
  • 2 mindre rum, plats för ca 7 personer
  • 1 uppvärmnigs/lära känna lek
  • 1 styrelsediskussion (Med frågor om vad en styrelse är till för, vad man gör i en styrelse, praktiska saker som man behöver veta)
  • 10-20 peppade föreningsstyrelseledamöter
  • 1 avslutning
  • Matiga mackor
  • 15 “cases”: (Problem för deltagarna att lösa)
  • 5 arrangemangsidéer (tips: “Konsert med picknick”, “Spökhistoriegrillning med övernattning”)
  • 5 föreningsproblem (tips: “Medlemmar kommer inte på aktiviteter”, “Det är klagomål på städningen från hyresvärden”)
  • 5 interna problem (tips: “Någon känner sig inte engagerad i styrelsen”, “En styrelseledamot flyttar utomlands med kort varsel”)

Tillagning

  1. Rör ihop föreningsledamöterna med de engagerade krångelungarna i det större rummet. Tillsätt uppvärmings/lära känna-leken.
  2. Låt det koka upp. Tillägg styrelsediskussion under omrörning.
  3. Separara föreningsledamöterna i tre klumpar i de tre rummen.
  4. Tillsätt ordförandeexpert i det större rummet, en kassörsexpert i ett av de mindre rummen, och en sekreterarexpert i det sista rummet. Låt jäsa i ca 1 timme med handuk över.
  5. Rör ihop alla klumpar i det större rummet igen tillsammans med de matiga mackorna.
  6. Dela upp föreningsstyrelseledamöterna i klumpar om max 4. Fördela arrangemangsidéer jämt över klumparna med övervakning i ca 15-20 minuter. Låt klumparna dela med sig av sina idéer mellan varandra.
  7. Gör detsamma med föreningsproblemen följt av de interna problemen.
  8. Njut av den färdiga produkten, garnera med avslutning!

Skrivet av: UNF Stockholm

Tagga kongressen i Lund!!

Publicerat 27 mars 2015

Du har väl inte missat att anmälan till kongressen öppnar nu på måndag den 1:a april?
Det kommer bli årets största event med över 1000 medlemmar från hela IOGT-NTO-rörelsen så du får bara inte missa detta.

Förutom att kunna åka som ombud på förhandlingarna kan du välja att åka på UNF-lägret som är för dig mellan 13-16 år, eller om du är över 15 år så kan du även välja att åka på något av årets temaspår.
På kongressen finns det verkligen något för alla, förhandlingar, bad, lek, teater och fest hela natten lång!

Mitt bästa minne från den senaste kongressen i Borås 2013 är den härliga atmosfären som infinner sig när så många underbara människor samlas på en och samma plats. En av dom roligaste sakerna jag fick göra under kongressen i Borås var när vi besökte höghöjdsbanan, där den högsta banan gick 12 meter upp i luften och gav en rejäl adrenalinkick.

Vill du ha mer information om kongressen i år så gå in på hemsidan nykter15.se, där hittar du all information du behöver samt att du kan anmäla dig.

Vi ses där!
//Andreas Hyttsten, verksamhetsutvecklare i Dalarna

Skrivet av: UNF Dalarna

10 år i UNF och tionde kongressen

Publicerat 25 mars 2015

Den 19 maj är det tio år sedan jag gick med i UNF, den 23 juni så kommer jag sätta foten på min tionde kongress. Frågan kanske kommer hur detta är möjligt, då kongressen bara hålls vartannat år. Jag är en sådan här inföding, när jag bara var sex månader gammal deltog jag på min första kongress. Kan inte direkt påstå att minnena är många. Där efter har jag bara fortsatt, jag har missat två kongresser sedan jag föddes.

Kongressen i Jönköping 2003 är den kongressen mina första tydliga minnen börjar, en vecka med Junis och massa skoj, men även en vecka med längtan efter att en dag få bli UNFare.
Två år senare var det dags, Piteås kongress 2005! Jag var på hemmaplan och jag skulle få åka på mitt första stora UNF-läger. Där och då träffade jag min första kompis utanför UNF Norrbotten, en person som jag då och än idag ser upp till otroligt mycket, coolaste Elon! Min första kongress som UNF:are blev en vecka med nya vänner, massa bus och galna upptåg.

Följt av Pite kongressen så har det blivit Uppsala, Göteborg, Åre, Borås och nu i år blir det Lund. För mig är kongressen något utav det bästa som händer inom UNF och IOGT-NTO rörelsen! Det är då vi samlas som en familj för att tillsammans visa att vi är starka! Vi har allt från UNF-läger till förhandlingar till temaspår. Det är svårt att förmedla känslan av en kongress, men det är en vecka som är fylld med party och politik!

Jag hoppas att ni är lika taggade som jag på årets kongress och missa inte att anmäla dig när anmälan öppnar den 1 april!

//Linnéa Granqvist, verksamhetsutvecklare i Älvsborg

Skrivet av: UNF Älvsborg

Ett växande engagemang

Publicerat 14 mars 2015

TLDR: En av våra styrkor är att vi är många som är engagerade och vi borde vara ännu fler! Kom ihåg att involvera andra genom att be om hjälp, erbjuda bildning och att göra det möjligt för fler att ta ansvar.

En av UNFs största styrkor är att vi är många som är med och gör saker. En medlem öppnar lokalen varje fredagkväll, en annan finns där som ett bollplank för nya medlemmar och en tredje sitter i distriktsstyrelsen och planerar sommarens stora läger. En medlem tar kampen mot alkoholindustrin i bryssel, en annan hjälper IOGT-NTO att städa lokalen efter distriktsårsmötet och en tredje är ute på skolor och välkomnar nya medlemmar till rörelsen. Det här engagemanget har byggt hela vår rörelse och det är också det som tar vår rörelse till nya höjder.

Om vi vore ännu fler som gjorde saker så vore vi ännu starkare och det finns många medlemmar som gärna skulle bidra med något mer. Här ger jag några förslag på hur du kan vara med ochbredda engagemanget i vår rörelse!

Be om hjälp – I vår organisations så står vi inför små och stora uppgifter. För att klara av så mycket som möjligt och med bästa möjliga resultat så kan en lösning vara att se till att vi involverar fler och det kan vi t.ex. göra genom att be om hjälp. Ibland kallar vi det här för att delegera och vad vi gör är helt enkelt att vi delar med oss av ansvar och uppgifter som vi står inför. Har disken börjat påminna om Himalaya igen eller ska du träffa föreståndaren för en fritidsgård och snacka samarbete? Fråga då runt om det inte finns någon som kan hjälpa till! Många blir smickrade när dom får frågan om dom inte kan hjälpa till.

Tips: Den du ber om hjälp behöver inte ens vara medlem! Kanske blir det här första mötet med IOGT-NTO-rörelsen som väcker intresse för vad vi gör!

Erbjud bildning och utveckling – Genom att öka kunskapen och förståelsen för UNF så växer det egna självförtroendet och intresset för verksamheten. Det arrangeras utbildningar i olika former landet över och vi har ett gemensamt ansvar för att se till att alla vet om att dom är välkomna att vara med och att distrikt och föreningar ofta ger bidrag för resor och deltagaravgifter. Efter att någon varit med och lärt sig något så är det dags att fråga om det finns något som personen vill hjälpa till med – Kunskaperna behöver komma till användning!

Tips: Arrangera er egen utbildning! Studiecirklar och kurser är något som vem som helst kan ta initiativ till och det behövs alltid mer bildning!

Skapa möjligheter till ansvarstagande – Vi vill förstås att fler ska vara med och känna ansvar för rörelsens framgång. Vi måste försäkra oss om att det i största möjliga mån finns ett lämpligt uppdrag för den som är villig att ta sig an det. Utöver styrelsens poster och ansvar så kan du vara med och se till att medlemmar är med och tar ansvar för allt från matlagning till politiska kampanjer. Ur ansvaret växer en känsla av sammanhang och ett engagemang som är ovärderligt för en folkrörelse.

Tips: UNFs förbundsstyrelse arbetar bland annat genom utskott med ansvar för olika arbetsområden. Skulle din förening/verksamhet kunna ha specialiserade utskott där en grupp medlemmar utanför styrelsen är med och arbetar med t.ex. medlemsvärvning eller kurser?

Visst är det så att alla medlemmar inte kommer att söka sig till förtroendeuppdrag eller något omfattande ansvar och det behöver inte heller vara målet. Det jag försöker lyfta fram är att fler behöver få möjligheten att utveckla sitt engagemang. Den där frågan om en kunde hjälpa till att städa lokalen inför träffen på fredagen leder kanske till att någon lockades att följa med på en kurs. Kursen kanske i sin tur ger verktygen för att kunna vara med och hålla i ett läger och rätt vad det är så står dörren öppen till hela UNF och allt vad det innebär.

Med ett växande engagemang kommer vi alltid att möta nya framgångar!

Har du några frågor eller kommentarer? Hör av dig till Edvard Lundkvist på facebook!

Skrivet av: UNF Uppsala

Våga ta för dig!

Publicerat 11 mars 2015

När jag blev ombedd att skriva ett inlägg för bloggen så fick jag genast tanken ”vad ska jag skriva om egentligen”? Ska jag skriva om att värva nya medlemmar? Planeringsprocessen för ett större läger eller om pappersarbete? Tillslut så bestämde jag mig bara för att sätta mig och börja skriva och se vad som känns bäst då. Så därför tänkte jag skriva om vad jag skulle beskriva min drivkraft i det här jobbet. Att hjälpa ungdomar att utvecklas.

Min egen UNFhistoria började någonstans i slutet på 2004 då jag var 14 år. Jag gled in i UNF på ett bananskal för att få åka med ett gäng äldre UNF:are och köra Laserdome i Sudnsvall, och fick sen förfrågan att hänga med på fler föreningsaktiviteter, distriktsgrejer och tillslut så fick jag frågan att sitta med i distriktstyrelsen vid DÅM:et nästa år. Och den röda tråden genom allt detta var att UNF alltid lät mig ta för mig, jag fick prova på att ta ansvar, hålla i saker, göra saker som jag annars inte hade gjort, och det gav mig otroligt mycket. UNF gav en liten grabb från en liten ort i Medelpad möjligheten att växa och utvecklas som människa. Jag kände aldrig någon press på mig att prestera, bara att göra så bra som jag möjligen kan. Jag blev alltid uppmuntrad att prova om jag kände mig osäker på något och det stärkte mig otroligt mycket som person. Jag kan säkerligen säga att hade det inte varit för UNF så hade jag inte varit den person jag är idag, och den person jag är idag är jag väldigt nöjd med.

Det är det som driver mig i mitt jobb, att få ge igen. Jag vill att andra ungdomar ska få samma möjligheter som jag fick för tio år sedan. Jag vill att dagens UNF:are ska få samma chans att växa och utvecklas som jag fick, de ska få alla möjligheter i världen att prova på att göra vad de vill, att ta så mycket ansvar som de vill, att prova på nya saker och våga. Att se en av mina medlemmar växa och bli den bästa den kan bli är den största belöningen i det här jobbet, för då känner jag verkligen att jag ger igen för allt som jag fick.

Att jobba för UNF är verkligen spännande och man får göra otroligt mycket, men att bana väg för den nästa generationen är i min mening det viktigaste som vi gör.

Jag vill avsluta med att tacka alla gamla UNF:are som gav mig dessa möjligheter, och till dagens UNF:are så har jag några tipps: Våga ta för er, våga göra nya saker och var inte rädd för att misslyckas.

Tack för mig, nu kör vi!

/Patrik, Verksamhetsutvecklare i UNF Västerbotten

Skrivet av: UNF Västerbotten

Energizer-fredag!

Publicerat 27 februari 2015

Snart är det helg och jag tänkte bjuda på några energizers.

En energizer är en övning du kan göra för att lätta upp stämningen i en grupp, få mer energi eller bara rensa tankarna. Tillexempel när du har möte och vill ha en välbehövd rolig paus.

  • Ja det gör vi!

Övningen inleds med att alla står i en ring. Detta är en övning där alla får ta initiativ. Någon kommer med ett förslag, t.ex. ”vi hoppar på ett ben!” var på gruppen svarar i kör ”ja, det gör vi!” och börjar hoppa på ett ben.

Alla hoppar ända till dess någon ropar ut ett nytt förslag: ”vi dansar lite!”, ”ja, det gör vi!” och denna rörelse ersätter den förra. Alla förslag ska vara positiva i den bemärkelsen att de ska bana väg för en ny rörelse. Man kan alltså inte föreslå att ”vi slutar att hoppa på ett ben!”. Vill man förändra ska man således komma med ett nytt förslag! Övningen kan dock avslutas med att någon föreslår att ”vi tackar så mycket för den här övningen med en applåd!”.

  • Ropa ut associationer till ord

Övningen inleds med att alla står i en grupp formad som en ring, liten eller stor. Någon börjar med att säga ett ord, personen bredvid ska då direkt säga det första ordet den tänker på och så går det vidare. Deltagarna ska hålla ett högt tempo och inte censurera sig själva.

  • Skrikleken

Alla ställer sig upp och skriker rakt ut så högt ni kan. Håll på i 2 minuter. Kör hårt. Skrik högt. Denna övning ger mest effekt om ni är en stor grupp.


För att de är fredag tänkte jag också bjuda på en Lip Sync Battle.

/ Caroline, Norrbottens Verksamhetsutvecklare

Skrivet av: UNF Norrbotten

Hej!

Publicerat 13 december 2014

Välkommen till Distriktsbloggen!

Den här bloggen finns för att alla distrikt ska kunna informera och sprida sin verksamhet och tankar till hela UNF. Men även till sina egna medlemmar.

Här kommer ni kunna ta del av allt som händer, vad som har hänt, tips och trix som vi kan dela med oss av!

Tillsammans är vi UNF, och Distriktsbloggen är bloggen som delar med sig av allt det innebär.

Vill du spana in UNF:s olika distrikt? Gör det här:

Skrivet av: adminunf

Kommentera inlägget